lunes, 28 de julio de 2014

Quan en Jordi Pujol assessorava Castellers de Vilafranca

El President Pujol, al moment de ser nomenat padrí
dels Xiquets de Valls. Font: Festadirecte.cat
Al segon volum de les seues memòries, el President Jordi Pujol esmenta que el gran valor de CDC és tenir un projecte de país i un programa per dur-lo a terme. Però que tot això demana un tercer element per funcionar: l'emoció. Gestionar els sentiments de pertinença a un país.
Llegint aquesta frase de l'Honorable, m'ha vingut al cap el funcionament d'una colla castellera. Concretament, el dia a dia de Castellers de Vilafranca. Fa 20 anys que hi trobem tots aquests elements: planificació estratègica, programa d'objectius tècnics i administratius, i motivació any rere any per superar-se.
L'explosió de la colla “lagarta” tingué lloc a partir de 1995, quan la comissió tècnica de llavors -encapçalada per en Francesc Moreno “Melilla”- va descarregar al 13è intent l'anhelat 2d9fm. Des d'aquell moment, l'estratègia tècnica va trobar un filó en els pilars com a eina per diferenciar-se de les altres colles punteres, estendard publicitari de la colla i element de motivació interna. Cada any s'estrenava castell: 4/9fa, p8fm,... Emocions a flor de pell!
Però no només d'emocions viu una colla. Bordegassos de Vilanova també van treballar el p6 l'any 1994, i en tenien un tan o més segur que el penedesenc. Fins i tot van fer proves d'un estratosfèric p7 sense folre! El pilar va tirar la colla cap amunt, és cert: 3/9f, 4/8a, p/7f, 5/8,... fins el 2002, en què van fer el darrer 2/8f. Què va fallar, doncs?
A Vilanova en parlen obertament: més que fer castells de vuit, calia treballar per tornar a fer una colla de vuit 1. No hi va haver prou gruix pels recanvis, no hi va haver un projecte de colla. Al contrari que els verds, no es va saber aprofitar el moment dolç per consolidar l'estructura de la colla. I un cop els resultats van deixar d'acompanyar, es va demostrar que l'únic element motivador era el projecte tècnic guanyador. És fàcil créixer quan les coses van bé, però molt difícil mantenir la motivació de la tropa quan el vaixell recula. I a Vilanova no van pair bé.
Penya Blaugrana de Castellers de Barcelona
Potser us sona la situació a can Barça. Un cop en Guardiola va marxar, el projecte s'ha anat desintegrant d'una manera força penosa. Alguns diuen que s'han perdut els valors. I llavors recordem les paraules d'en Leo Messi referint-se a un directiu financer del club: El señor Faus es una persona que no sabe nada de fútbol y quiere manejar el Barça como si fuera una empresa, y no lo es”. No, no és una empresa: cal gestionar les emocions dels socis.


Tornem al projecte casteller guanyador per definició: Castellers de Vilafranca. Des de fa anys han impulsat d'una manera definitiva l'explotació econòmica de la colla. Patrocini de marca esportiva a les camises, lloguer del local per altres usos, la iniciativa Green Towers per a empreses, convenis amb entitats,... només a tall d'exemple: l'àrea tècnica de la colla l'ocupen 16 persones, inclosos pinyes, tronc i mainada. L'àrea econòmica, que en la majoria de colles es limita a finances i tresoreria, està gestionada per 17 noms. Asseguren que, malgrat els resultats no acompanyin, podran tornar el crèdit sobre la nau on assagen. I mentre uns descarreguen el 4/fa a plaça, uns altres estableixen acords amb la Generalitat per a representar Catalunya a l'exterior. Això és gestionar emocions.
Els verds han aconseguit mantenir-se dalt de tot fent uns extraordinaris exercicis de motivació. Aquí recordo un article d'en Jordi Crespo aparegut el 2013: Motivar a través del “com”. En ell esmenta que motivar la colla amb un objectiu tècnic pot generar frustració quan aquest no s'aconsegueix. Proposa “posar l’accent en el mètode pot ajudar a mantenir viva la il·lusió del grup i esquivar així els contratemps que [...] poden anar succeint al llarg de la temporada”2.

CdVilafranca a Stonehenge. 2013
Font: Castellers de Vilafranca
El 2010 els Verds van assolir tots els castells possibles: 3/10fm, 2/8, 3/9fa,... no quedaven reptes! I no obstant, ho van tornar a aconseguir: el 2011, la comissió tècnica encapçalada pel meu admirat David Miret va proposar a la colla de fer tots els castells de la gamma extra en un sol any. I no només els castells, sinò la manera de fer-los: el COM que esmentàvem abans. L'any 2013, per exemple, van descarregar TOTS els castells intentats menys el 4/10fm, incloent 22 gammes extra i 2 cops el 3/10fm. I van muntar un tour europeu, amb visites a Londres, Frankfurt i Salisbury. I 3/9f al Camp Nou. Sí, això és motivar amb el calendari, això és fer que la soca s'identifiqui amb la camisa, això és fidelitzar la colla, això és gestionar emocions!

En un proper article, esmentaré els diferents models d'evolució de les colles novelles. Moltes fan un ús exagerat dels castells nous a plaça com a únic element motivador de la colla. Estaré encantat de rebre les vostres opinions al meu correu.


1http://www.bordegassos.org/historia-dels-bordegassos.php

2http://www.cdecastells.cat/motivar-a-traves-del-com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario